4 spørgsmål til at forbedre dit parforhold!

af | jan 17, 2018 | Parforhold | 1 Kommentar

“Hvor stærkt og sundt er vores parforhold?”

Bart og jeg stiller os selv disse spørgsmål regelmæssigt. Jeg har været sammen med Bart i snart et halvt liv og vi startede med at se hinanden, da vi blot var 15 år gamle. Vores parforhold har haft dets udfordringer og har overlevet at gnisten har været ved at forsvinde. Det at stille hinanden gode spørgsmål regelmæssigt, har været og er vores ikke-så-hemmelige hemmelighed.

I dette opslag, ser vi på, hvordan et stærkt og sundt parforhold er noget, som man ikke skal tage for givet og, hvordan det at tage det for givet kan betyde besvær hen ad vejen. Den gode nyhed er, at det at have et endnu mere fantastisk forhold kan være let, og jeg vil dele fire spørgsmål med dig, der kan hjælpe dig med at få et endnu stærkere og sjovere parforhold!

Dagene flyver forbi os.

Arbejde, familier, børn, venner, praktiske pligter og forbruget af de sociale medier tager det meste af din tid og energi.

Du gør dit bedste for at opretholde en organiseret husstand, udføre dit arbejde og på samme tid holde kontakten med dine venner, der også er en vigtig del af dit liv. På én og samme tid træner du og organiserer, at du skal spise sundt. Du gør det måske, fordi, at du føler dig forpligtet til det eller på grund af oprigtig nydelse, uanset hvad, så er det endnu en daglig opgave, der kræver tid.

Vokser man fra hinanden på grund af Netflix?

På de få friaftener du har, kaster du dig selv på sofaen med noget vin og chokolade og tænder for Netflix. Det, der starter som ”bare lige én episode” ender pludseligt med at være en hel-aftens-ting. Og som en selvfølge er din telefon (hele tiden) indenfor din rækkevidde, og den tiltrækker konstant din opmærksomhed, når dens notifikationer popper op, den vibrerer og den lyser op for ikke at nævne dine hurtige øjeblikke du har ”fri” til at scrolle hurtigt igennem din Instagram eller dit Facebook feed.

Så, hvor er din partner henne i alt dette?

Højst sandsynligt sætter vedkommende i sofaen ved siden af dig med deres ansigt dybt begravet i deres telefon, og jeres eneste rigtige kommunikation er gennem beskeder på telefonen henover dagen. Lejlighedsvis tager I initiativ til at lave noget sjovt sammen, hvilket som regel inkluderer familier og venner, der hæfter sig med. Hvis du ikke passer på, ender alle dine samtaler med din partner pludseligt med kun at omhandle praktiske emner. På overfladen er dit parforhold måske et glansbillede, men er det til gavn for jer begge? Er der nok dybde i jeres samtaler?

Tager I hinanden for givet?

Ligesom en bil har brug for at komme til service, tror jeg også på, at et parforhold har brug for et regelmæssigt servicecheck. Jeg taler naturligvis om en god samtale ;-). Hvis I ikke tager jer tid, til at snakke om de små ting og de emner, som I begge synes vigtige, vokser I pludseligt fra hinanden, uden at være klar over det…

“Ikke os”–Tal lyver ikke:

Alle tror, at de er undtagelsen, men virkelighedens tal lyver ikke. Jeg er ikke et menneske, der går meget op i tal, men jeg vil gerne dele nogle få, for at vise dig, hvad jeg mener.

46% af alle ægteskaber ender med skilsmisse.

Chancen for, at dit parforhold overlever er mindre end nogensinde før. Ifølge tal fra Danmarks statistik ender 46% af alle ægteskaber i skilsmisse. Procenten af par, der ikke er indgået i et ægteskab, men bor sammen og ender med at gå fra hinanden er mere udfordrende at have tal på, men er sandsynligvis højere.

De mest markante årsager til at folk går fra hinanden.

To af de mest markante årsager til at folk bliver skilt er, at to mennesker “vokser fra hinanden” eller fordi, at de har “forskellige drømme for fremtiden.” Dette er emner, der kan blive glemt, når vi beslutter os for at blive gift eller når vi flytter sammen med hinanden. Noget som vi også glemmer, fordi vi som regel ikke tænker på det, er tiden som vi bruger på alle vores teknologiske enheder. DR lavede i 2015 en undersøgelse, der viste, at den gennemsnitlige dansker bruger 2 timer og 25 minutter på nettet om dagen, og dette er et fortsat stigende tal. Derudover viser undersøgelsen også, at mobilen er det første, som vi kigger på om morgenen og det sidste om aftenen. Medier er vores fortrukne metode til at fordrive tiden på.

Kvalitetstid?

Mens vi brokker os over, hvor travle vi er samt, hvor lidt tid vi har til “kvalitetstid”*, bruger vi halvdelen af vores dag med noget, der for det meste er fjollede aktiviteter.

*Undskyld, film og Tv-serier falder ind under den kategori… Ikke kvalitetstid.

Et stærkt og sundt parforhold.

Så hvordan bibeholder vi vores parforhold, som værende et stærkt og sundt et på én og samme tid med, at vi undgår at vokse fra hinanden? Fundamentet er oprigtig opmærksomhed til hinanden. Det lyder meget sværere end det er, og det tager meget mindre tid end dit medieforbrug.:).

Det starter med et meningsfuldt spørgsmål!

Vores erfaring er, at ved at stille hinanden lette og legende spørgsmål, kan du nemt starte en ægte og betydningsfuld samtale. Så, stil din partner et meningsfuldt spørgsmål noget oftere – og jeg taler ikke om hvem, der skal handle ind i eller hvem, der skal gøre rent i weekenden!

Klik her for at lære mere om Vertellis Parforholdsversionen

Min personlige historie:

Et solidt forhold “fungerer” altid – det er noget jeg kan relatere til. Jeg, Liz, er en ægte millennial: har let ved at kede mig, har brug for en masse udfordringer, arbejder hårdt for at levere, nyder at have travlt og på samme tid bibeholde et socialt liv. Det er alt sammen ting, der er vigtige for mig. På trods af alt dette, har jeg set den samme mand igennem 11 år: Bart. Det hele startede med kærlighed i gymnasiet.

Udbrændt.

Set i bakspejlet, kan jeg komme i tanke om en del øjeblikke, hvor vi kunne have groet fra hinanden.
For eksempel, efter gymnasiet, besluttede jeg mig for at gå på et kollegium, hvorimod Bart besluttede sig for ikke at gøre det. Efter at have boet sammen I tre år, fik Bart en international mulighed og flyttede derfor til udlandet, mens jeg blev i Holland. Jeg blev hurtigt ked af at være i min situation på grund af langdistanceforholdet, forventninger fra arbejdet og skolen, der skabte en masse pres, og blev til sidst uhåndgribeligt og vi blev begge helt udkørt. Vi kunne have valgt stien med mindst modstand I hvert af disse tilfælde og være gået hver til sit. Heldigvis besluttede vi os for at arbejde på vores forhold; selv i den tid, hvor vi var mest udkørte, hvilket virkelig var en udfordrende tid. .

En stærkere relation.

Vores filosofi er altid at blive ved med at kommunikere og sikre, at vi giver hinanden oprigtig opmærksomhed. Vi taler om, hvad der beskæftiger os, vores drømme og vi undgår aldrig en robust samtale. På dette tidspunkt tænker du måske: vi er ikke den type, der har timelange snakke. Det er naturligvis helt fint, fordi vi er alle forskellige og vi kommunikerer alle sammen på forskellige måder. Det er præcis derfor, at vi gerne vil inspirere jer til at stille hinanden et godt spørgsmål til hinanden engang imellem. Se hvor det tager dig hen.

Nedenfor kan du finde fire spørgsmål, der kan hjælpe dig til at starte. Stil disse spørgsmål til din partner mens I er på en gåtur, i bilen eller mens I spiser middag sammen. Til tider vil I opleve, at jeres samtale har en flyvende start, og andre gange vil det måske blive nødvendigt at sige “Vertellis (fortæl mig mere)”. Et hurtigt tip før vi starter – sørg for at ligge din telefon væk, før du begynder at stille spørgsmål ;).

Spørgsmål #1 Fra hvilke begivenheder har du lært meget indenfor den seneste periode?

 

Jeg er næsten sikker på, at der ikke findes et parforhold derude, hvor alting altid er et glansbillede. På et tidspunkt vil der være et skænderi eller noget, som man er uenige omkring. Det er en del af livet. Den store forskel er, hvordan man som par reagerer på denne slags konflikter, og det er ligeledes forskelligt for alle, hvordan disse opleves.

“Du kan se en uenighed, som en mulighed.”

Du kan også se de øjeblikke, hvor der opstår uenigheder, som en mulighed. En mulighed for at lære hinanden endnu bedre at kende og på den måde skabe et stærkere bånd til hinanden.
I det øjeblik, hvor det blusser op, er det ofte for meget at bede om, at se det på den måde. Det er derfor, at vi begynder med dette spørgsmål som det første.

At reflektere over den slags øjeblikke kan være en enestående mulighed til at lære noget nyt. Lad være med at undgå disse samtaler. Prøv i stedet for at sætte dig selv I din partners sko. Hvad kan vi gøre anderledes næste gang? Hvilke forventninger har I til hinanden? Spørg: “Fra hvilke begivenheder har du lært meget indenfor den seneste periode?” Det er et kraftfuldt spørgsmål, der fortjener at blive stillet fra tid til anden.

Det er ikke blot uoverensstemmelser, der er lærerige øjeblikke. Bart og jeg havde for nyligt et lærerigt øjeblik, da vi var adskilt fra hinanden i én uge, hvor vi derfor havde noget tid for os selv. Vi bor ikke bare sammen (på det tidspunkt et lille studie i København), men vi arbejder også sammen. Som et resultat af dette, spenderer vi næsten alle døgnets timer sammen – altså 24/7, hvilket for det meste er fantastisk. Da Bart og jeg så var adskilt fra hinanden i en uge, der opdagede vi, at det faktisk også var ret rart. Da Bart kom tilbage, opdagede vi, at vi begge to havde fornyet energi, kreative ideer og taknemmelighed for hinanden. “Du ved ikke, hvad du har før det er væk.”

Vi lærte en masse fra den oplevelse og vi besluttede os derfor, at vi ville sætte tid af til alene tid noget oftere. På den måde kan vi bryde nogle rutiner og vaner, og på den måde være i stand til at se tingene i et nyt lys. At bryde rutiner kan være en fantastisk lærerig oplevelse i sig selv.

 

Spørgsmål #2. Hvilken form for fællesaktivitet vil I gerne tage op I den nærmeste fremtid?

 

Når de første sommerfugle forsvinder, og hverdagens forpligtelser kommer tilbage ind I billedet, bruger vi mindre tid på at fokusere på vores partner. Dette sker i takt med, at de daglige rutiner tager over og den første tiltrækning og følelse af samvær falder.

“Hvad, der kan bringe jer nærmere hinanden igen.”

Den gode nyhed er, at du kan aktivere disse følelser igen!
Det at gøre noget aktivt sammen, særligt nye aktiviteter kan bringe jer nærmere hinanden, da det frigiver nogle bestemt hormoner. Dopamin og oxytocin er to hormoner, der styrker følelsen af, at man hører sammen. Oxytocin er frigivet, når man krammer og kysser. Dopamin er frigivet ved delte oplevelser i form af underholdende, nye og udfordrende aktiviteter.

Så, hvad vil du gøre for at få dopamin og oxytocin frigivet? 🙂

Spørgsmål #3. Hvad ville du gøre I denne måned, hvis du ikke havde nogen omkring dig at tage dig af eller tage hensyn til?

 

Det virker måske som et underligt eller fjollet spørgsmål, da du har mennesker i dit liv, som du skal tage hensyn til. Spørgsmål som disse kan være vidunderlige, når det kommer til at tænke ud-af-boksen ved at fjerne alt det, der er begrænsninger for én. Det er sundt at tænke over og udtrykke, hvad det er, som du gerne vil opnå i dit liv. Hvad er dine dybeste ønsker? Udover at kende dem selv, så er det også vigtigt, at din partner er opmærksom på dem, da det vil have indflydelse på jeres parforhold – uanset om du er klar over det eller ej.

Derudover kan det også være, at de drømme, som du har, ikke blot skal forblive drømme. Måske de drømme bliver mere opnåelige ved at dele dem, end du før selv havde tænkt dig til.
At flytte til en villa i Spanien virker måske en smule indviklet, men vi higer som regel efter de små ting i livet. For noget tid siden stillede vi et spørgsmål til vores Vertellis fællesskab og modtog svar som eksempelvis “10 minutter mere under bruseren – hvilket er umuligt, fordi vi har børn” eller “endelig i gang med at blive færdig med bogen” og “have mere tid til familien ved middagsbordet noget oftere”.
Ved at tale noget oftere omkring den slags ønsker, kan du tænke over, hvordan du (delvist) kan gøre dem til virkelighed. Sørg for at tænke muligheder, da vi sommetider har tendens til at afvise ting, som værende ikke-mulige.

For noget tid siden, da Bart og jeg stadig arbejdede fuldtid for en chef, der ansatte vi rengøringshjælp. Det gav os mulighed for at bruge mere tid sammen, og på den måde fjernede vi også “hvem gør hvad?” fra vores samtaler. At få den nye frihed og ro i sindet har været alle pengene værd.

“Hvem ved, måske I har de samme drømme?”

At have mål og drømme sammen skaber et fællesbånd, der styrker jeres parforhold.
Så tag dette spørgsmål, som en mulighed for at drømme sammen, forstå hinandens drømme og se om I som et team kan realisere dem!

Spørgsmål #4. Hvilken vane vil du gerne forbedre sammen med din partner i den kommende tid?

I et parforhold, der danner du vaner og rutiner. De kommer lidt af sig selv. Eksempler på dette er det typiske tidspunkt I går i seng, middagstider og tidspunkter, hvor I vågner op på. Ansvaret for vasketøj og opvask er typisk delt op I rutiner og vaner.
Det er en god øvelse, hvis man regelmæssigt evaluerer nogle vaner, som man har fået sig som par. På den måde kan man sikre sig, at det er de rigtige rutiner man har sammen, ellers er det nødvendigt at noget ændres.

Det at forstå hinandens vaner og sandsynligvis også problemer, der er med dem, er en betydningsfuld samtale at have. Hvis du beslutter dig for, at du vil ændre en specifik vane, er det meget lettere at gøre det sammen. Et godt eksempel på det vil være “at spise sundere.” Det er udfordrende at spise sundt alene, hvis din partner, mens I har Netflix aften, hiver chokoladen, chipsene og sodavanden frem.

“Vaner sniger sig ind i parforhold, men du er måske ikke lige tilfreds med dem alle.”

Bart og jeg arbejder i øjeblikket på at vågne op om morgenen tidligere. Selvom vi aldrig har været typerne, der sover længe, så er det hårdt at skabe en ny vane om at stå op tidligere kl. 6, når man er alene om det. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at snooze knappen ville vinde det meste af tiden…

Er du inspireret? 

Taget i betragtning, at du har læst denne tekst hele vejen til slutningen, så betyder det højest sandsynligt, at du er klar til at begynde på disse spørgsmål. Skønt! Men, du ved lige så godt som jeg, at vi har tendens til at glemme. For at løse dette, og for at arbejde på dit parforhold på en sjov og legende måde, har vi skabt en Vertellis version: Parforholds versionen. Denne version er designet ved hjælp af input fra 150 professionelle; lige fra erfarende eksperter, samt fagfolk som coaches og parforholdspsykologer og har et formål: at stille hinanden de rigtige spørgsmål.

Klik her for at lære mere om Vertellis Parforholdsversionen

Mange blogs, magasiner, medier og virksomheder promoverer tid offline. Hæld en god drik op til dig selv, læg telefonen ned og prioriter tid til hinanden.

Har du fundet dette indslag inspirerende? Del den og tag dine venner, der måske også kan have fornøjelse af at læse den. :).
De spørgsmål, som jeg har delt med dig i dag er spørgsmål, der virker for mig og i mit parforhold. Har du nogle forslag til spørgsmål, der virker i dit parforhold?

Giv os besked, du kan kommentere i linket

Vil du hellere sende os en besked privat? Kontakt os via vores mail på hello@vertellis.dk. Vi ser frem til at høre fra dig!

 

Liz, Bart, Lars, Christina
Team Vertellis

Sources used:

  1. https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr049.pdf
  2. http://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain-series/love-and-brain

1 Kommentar

  1. Charlotte Skovbak Stokkendal

    At give hinanden plads. Vi har hvert vores værelse og vælger hinanden til hver gang vi er sammen. Det kan anbefales for alle. Vi har begge behov for fred og ro indimellem for at være bedst mulig når vi så er sammen 🙂

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tak for besøget!

Vi sætter stor pris på din interesse i Vertellis. Forhåbentligt, forlader du hjemmesiden inspireret og klar til at komme tættere på dem som du holder af.

Hvis du er enig i vores vision, så kan vi sammen hjælpe hinanden med at skabe smukke samtaler og gøre verden en smule bedre.

Kontakt os

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen- Zuid
KvK: 67375782