Magien af selvrefleksion: mindre stress og mere succes

af | okt 9, 2018 | Personligt

Selvstændige etablerede folk ikke er bange for at bruge tid alene. Dette giver dem nemlig mulighed for selvrefleksion, for at lære af erfaringer.

Ubevidst kan dage, uger og måneder passere forbi. Arbejde, børn, opvask, gymnastik, en middag med venner, den regelmæssige brug af smartphone. Før vi ved det, er endnu en dag gået.

Optaget, rastløs og stresset
i vores hektiske samfund tager “presserende” opgaver meget af vores tid. En deadline jager den anden. Ofte er vores fritid fuldstændig planlagt. Vi lever, sådan at vi har ringe mulighed for at stoppe og tænke. Vi finder os selv sige sætninger som “Jeg skal gøre det i morgen” og “Det var bedre i gamle dage!”

Selvrefleksion
Men der er en nem måde at få mere kontrol over din egen tid: Selvrefleksion. Så hvordan kan du tage din tid tilbage, hvis du føler at du ikke engang har tid til at tage opvasken? Godt spørgsmål!

Se så Vertellis Chapters, Den bedste dagbog til selvrefleksion.

“Jeg har ingen tid” – Det er nonsens
Efter min mening er der en stor grund til, at det er så svært at medtage selvrefleksion i vores travle tidsplaner. Vi skal indstille vores prioriteter. “Hvor får jeg tiden fra?” Hører jeg dig tænke. Men vær ærlig, at vi ikke har tid nok er ikke helt korrekt… I betragtning af at vi nu bruger et gennemsnit på knap 7 timer og mere online, hver dag, bør vi finde måder at aktivt indarbejde øjeblikke til selvrefleksion i hverdagen.

“Hvordan har du det?” – “Det er stressende!”
Efter min mening er det særligt svært for os at have tid til selvrefleksion, fordi vi alle er for “travle, rastløse og stressede”. Vi har altid “meget” at gøre, vi skal arbejde hårdt og vi er altid optaget – det er socialt anerkendt.

Gennem omnipresensen i arbejde og onlineverdenen skaber vi vores sociale “værdi”. At tage en pause, være tålmodig, at tage en bevidst time-out lyder passivt og kedeligt. Det (sociale) pres for “at være der” adskiller os i stigende grad fra os selv og vores behov.

For nylig var jeg på en cafe i Amsterdam. Jeg drak en kaffe og skrev noget i min notesbog. En herre sad ved siden af mig og efter et stykke tid spurgte han mig, hvad jeg studerede. Undskyld mig? At studere? Ærligt talt kan jeg ikke huske sidste gang, jeg sad ved et skolebord! Er pen og papir bare værktøjer til studerende?! Dette viste mig igen, hvor mange mennesker der tænker: at bruge tid offline og stadig være aktiv passer ikke sammen.

Hver femte arbejder har det dårligt
Følgende tal skal give os stof til eftertanke: Ifølge paraplyorganisationen for virksomhedens sygesikringsselskaber er psykiske problemer (og især udbrændthed) den næsthyppigste årsag til fridage i Tyskland. Næsten 15% af al sygepleje skyldes, at man ikke længere føler sig psykologisk i stand til at opfylde kravene på jobbet. [1] Mange mennesker bliver hjemme med træthedssymptomer. Det giver ikke mening at fortsætte på denne måde …

Det lyder næsten for let, men at skrive lige her kan hjælpe meget. Skriftlig selvreflektion er et simpelt og effektivt værktøj til at genvinde kontrol over dine egne tanker. Ikke flere distraktioner: bare dig, dine tanker og et stykke papir.

Men hvorfor er selvrefleksion så vigtigt for os?

Et overblik over de beviste fordele ved selvrefleksion:

Selvrefleksion…

  • giver vores hjerne mulighed for at bringe orden til kaos og at lære lektioner fra vores observationer og erfaringer;
  • lader dig aktivt integrere lektioner og erfaringer i dit liv;
  • gør dig til en positiv tænkende og selvsikker person.

Derudover:

  • At skrive dine indsigter ned er et sandt plus- vi kalder denne proces “at downloade tankerne.” Uanset om du gør det om morgenen eller om aftenen, det er op til dig, men det skaber plads til nye tanker og sætter dit hoved på pause.
  • Bonus: Der er ingen eksterne stimuli, og du stirrer ikke på skærmen. Skrivning betyder hvile…

Vidste du, at blandt de “succesfulde og meget glade mennesker” (hvad end “succes” betyder for dig) er selvrefleksion den største fællesnævner? Der må være noget i det.

Forskningen viser noget lignende: Giada Di Stefano og hans kolleger har delt ansatte i et større firma i to grupper, til deres studie Den første gruppe blev regelmæssigt i slutningen af dagen, bedt om at skrive ned, hvad de lærte og lavede i løbet af dagen. Den anden gruppe behøvede ikke at gøre dette. I senere målinger (herunder på arbejdspladsen) opnåede den første gruppe resultater der var op til 23% bedre end gruppen, der ikke skrev deres erfaringer og lektioner fra dagen ned.

En britisk undersøgelse har fundet lignende resultater i interviewede pendlere: die Menschen, de mennesker, der arbejder på turen til og fra arbejde, der ville gøre deres dag succesfuld, følte sig lykkeligere, mere produktive og mindre udbrændt end dem, der ikke gjorde.

Udover spørgsmålene “Hvad lærte jeg i dag?” og “Hvad vil gøre min dag vellykket?” Som fundet i afstemningerne, har jeg samlet en liste over tre effektive selvrefleksions spørgsmål, som vil hjælpe dig med at gøre dit liv mere opmærksomt og tage kontrollen i dine egne hænder!!

# 1 Hvad er du taknemmelig for i øjeblikket?

Vi tænker for ofte på, hvad der er gået galt i dag. Men når du spørger dig selv, hvad du er taknemmelig for, tvinger du dig selv til at fokusere på de positive ting og øjeblikke. Gør dette ofte nok, og synapsene i din hjerne (disse er forbindelserne mellem nervecellerne) vil skabe stadig stærkere positive forbindelser. Med andre ord bliver du gradvist en optimistisk person.

# 2 Hvad går godt? Hvad kunne være bedre?

Når du stiller dig selv disse spørgsmål, kommer du ind i en løbende forbedringsproces og træner din hjerne. At tænke på, hvad der går godt, og hvad der kan forbedres, motiverer dig ikke kun, men hæver dit blik ved at spørge dig selv, hvad du kunne have gjort bedre. Dette spørgsmål er perfekt til at afslutte dagen med.

# 3 Hvad vil du gøre, vedligeholde og fortsætte i den kommende tid?

Dette spørgsmål er baseret på Verne Harnish (‘The Growth Guy’ og forfatter af ‘Rockefeller Habits’). Det er bedst at forestille sig dette spørgsmål i form af en triptych. En triptych er et tredelt maleri – hvert spørgsmål står alene, men kun i sum producerer det et sammenhængende, smukt billede. Med disse spørgsmål kan du arbejde specifikt med dig selv og lektionerne i dine oplevelser.

Spørgsmål 1 og 2 kan stilles dagligt; Spørgsmål 3 i slutningen af ugen. Hvis du gør det, vil du opdage, at du får mere og mere kontrol over dit liv. Du vil føle dig mere fokuseret på arbejdet og bliver generelt en mere produktiv og lykkeligere person. Spørgsmål om selvrefleksion er meget magtfulde.

Hvordan gør jeg det i det daglige liv, og hvordan gør jeg det generelt?
Det er faktisk ikke så svært: Den eneste udfordring vi ser, er at integrere disse 10 minutter aktivt i hverdagen. Tænk på dig selv: Hvor kan øjeblikke med selvrefleksion få et sted i din hverdag? Om morgenen, om middagen eller om aftenen?

Tryk her eller på billedet for at lære mere om Vertellis Chapters.

Vi, Bart, Lars og Liz fra Vertellis, har været på udkig efter en måde at skabe et øjeblik med selvrefleksion med pen og papir. Da bogen vi ønskede at bruge til vores tanker ikke eksisterede, udviklede vi en “all-in-one notebook”: Vertellis Chapters! Vertellis Chapters er en blanding af notesbog, dagbog og inspirationsbog og har plads til ting som vi anser for vigtige.

For eksempel:

  • Taknemmelighed (øger den personlige lykke følelse utrolig meget!);
  • Feedback runder med dig selv (hvad fungerer godt, hvad kunne være bedre);
  • Impulser, der får dig til at tænke;
  • inspirerende citater, historier og fakta
  • provokerende, udfordrende spørgsmål – Vertellis har dem alle!

Mere end 10.000 mennesker i Holland bruger allerede Vertellis Chapters. Vi modtager meddelelser fra folk næsten dagligt og ser, at en så simpel bog som Vertellis Chapters kan have en enorm positiv indvirkning.

Selvfølgelig håber vi, at Vertellis Chapters også kan hjælpe dig med at få mere ud af dit liv, som det også var tilfældet for mange andre. At have et øjeblik for dig selv til at reflektere, vokse og gøre dit liv mere fokuseret og bevidst er utrolig værdifuldt.

Stiller du allerede dig selv disse eller lignende spørgsmål? Så tjek dette ud, så du selv kan beslutte, om Vertellis Chapters er noget for dig. Selv uden Vertellis Chapters er selvrefleksion selvfølgelig meget værdifuld og vigtigt, og kan gøre dig til en stærkere person! Så bare kør på!

Se på Vertellis Chapters her.

(og for at afslutte denne artikel med et smukt citat)

Du skal ikke bekymre dig om at være bedre end dine samtidige eller forgængere. Prøv at være bedre end dig selv. – William Faulkner.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tak for besøget!

Vi sætter stor pris på din interesse i Vertellis. Forhåbentligt, forlader du hjemmesiden inspireret og klar til at komme tættere på dem som du holder af.

Hvis du er enig i vores vision, så kan vi sammen hjælpe hinanden med at skabe smukke samtaler og gøre verden en smule bedre.

Kontakt os

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen- Zuid
KvK: 67375782