Få mest muligt ud af dig selv med personlig udvikling
Home > Vertellis Chapters Ekstramateriale > Få mest muligt ud af dig selv med personlig udvikling
Lignende artikler
Håndtér din stressDit Vertellis Self-Love Toolkit
Kategorier
Håndtér din stressPersonlig Udvikling
Anique Bleumink - 01/01/2020

Få mest muligt ud af dig selv med personlig udvikling

Så du vil gerne bruge tid på din personlige udvikling. Rigtig god idé! Men hvorfor? Og hvor starter man lige? Du arbejder sandsynligvis allerede med din personlige udvikling hver dag på et ubevidst niveau. Når du først gør det bevidst, og når du først har sat nogle mål, kan du hurtigt gøre endnu mere fremskridt.

Hvad er personlig udvikling?

Personlig udvikling handler om udviklingen af din identitet, dit talent, dit potentiale og om at realisere dine drømme. Personlig udvikling starter i barndommen og fortsætter hele livet igennem. Eksempler er at opbygge selvtillid, forbedre sit fysiske helbred eller udvikle et talent. Du kan gøre det bevidst ved at læse en bog om psykologi, meditere eller øve en færdighed (såsom at spille klaver) hver dag. Men du udvikler dig også ubevidst for eksempel, når du har en god samtale med en ven eller et familiemedlem.

Personlig udvikling Aristoteles tid

Er al denne opmærksomhed for personlig udvikling en ny trend? Absolut ikke. Den velkendte filosof Aristoteles, der boede i det antikke Grækenland, tænkte på personlig udvikling et par århundreder f.Kr. Han definerede det som 'praktisk visdom'. Den, der praktiserede det, ville nå 'eudaimonia', som kan oversættes til 'lykke', men også til 'menneskets blomstring'. Og han var ikke alene. Folk overalt i verden har tænkt på menneskers individuelle udvikling i århundreder.

Hvorfor du bør investere i din personlige udvikling

Skal vi alle købe selvhjælpsbøger og tilmelde os yogakurser? Vi vil ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, men vi vil sige dette. Hvis du lægger tid og kræfter i personlig udvikling, vil du se resultater. Du får indsigt i dig selv og bliver mere selvbevidst. Hvis du holder op med at overveje dine handlinger, begynder du at få øjeblikke, hvor du tænker 'Åh, det er derfor, jeg altid gør det!'. Du bliver opmærksom på, hvordan du automatisk håndterer visse situationer. Ved at reflektere over disse oplevelser kan du genkende situationen næste gang det sker og vælge, hvordan du reagerer. Desuden går selvbevidsthed hånd i hånd med selvtillid. Tænk over det. Hvis du ved, at du er god til at præsentere, vil du være meget mere sikker på at tale til en gruppe mennesker, end hvis du selv troede, at du var elendig til det. Ved at lære dig selv at kende, vil du opdage alle dine kvaliteter. Når du kender dem, kan du gøre brug af dem mere præcist og effektivt. Og det føles virkelig godt! Selvbevidsthed hjælper dig med at føle dig mere selvsikker.

Balancen mellem personlig udvikling og accept

Det er vigtigt at huske, at personlig udvikling er en balance mellem udvikling og selvaccept. På den ene side vil du gerne udvikle dig og få mest muligt ud af dig selv. På den anden side er det godt at vide, hvornår nok er nok. Nogle gange er det bedst at acceptere den nuværende situation, som den er, uden at skulle ændre noget overhovedet. Det er derfor vigtigt hele tiden at spørge dig selv, hvad du laver, og hvorfor du gør det.

At arbejde med personlig udvikling med mål

Er du klar til at opbygge din selvtillid, udvikle dig og realisere dine drømme? Lad os se på, hvordan man arbejder på personlig udvikling! Du behøver ikke købe en dyr coach eller læse endeløse selvhjælpsbøger. Du kan starte idag med et par enkle trin. Fokus er mål, der hjælper dig med din personlige udvikling.

1. Det første skridt er selvrefleksion. Dette er det perfekte tidspunkt at stoppe op og lægge et ordentligt fundament for din plan. Egentlig efterforsker du lidt dig selv. Hvad er du god til og hvad er dine færdigheder og evner? Hvad synes du er vanskeligt? Hvad kan du godt lide at lave? Hvilke præstationer er du stolt af? Du kan inkludere både dit arbejde og dit privatliv. Skriv alt, hvad der falder dig ind, ned, for eksempel i din Chapters bog. Det kan også hjælpe at stille spørgsmål til en nær ven eller en kollega.

2. Dernæst skal du vælge et emne, du vil fokusere på. Inden for dette emne skal du sætte et mål. Mål motiverer dig til at arbejde med personlig udvikling. Sørg for, at målet er konkret. Du ved, hvad du arbejder hen imod, og hvornår du har nået det. Eksempler på konkrete mål for personlig udvikling kan være: Jeg ønsker at gennemføre et fotokursus inden årets udgang. Du kan bruge SMART-metoden til at sætte konkrete og opnåelige mål. Ifølge denne metode skal et mål være specifikt (S), målbart (M), attraktivt (A), realistisk (R) og være tidsbestemt (T).

3. Dit mål er nu sat, og du ved, hvordan du vil udvikle dig. Nu er det tid til en plan! I en personlig udviklingsplan skriver du ned, hvad du vil opnå, og hvilke skridt du vil tage for at opnå det. Denne plan kan vare i en uge, et par måneder eller flere år. Du skal opdele et stort mål i flere mindre mål og skrive nøjagtigt ned, hvilke handlinger du vil tage, og hvornår. Sørg for at holde planen realistisk og opdelt i trin, så du kan markere hvert trin, mens du går. Dette hjælper dig med at forblive motiveret til at fortsætte med at arbejde på dine mål for personlig udvikling!

Tag dig tid til at udvikle dig

Personlig udvikling tager tid. Det ville være meget belejligt, hvis det ikke gjorde det og vi bare kunne sætte et mål i dag, som vi kan nå i morgen og straks føle os som et bedre menneske. Men desværre fungerer det ikke sådan. Tag dig tid til at stille dig selv spørgsmål, for at finde ud af, hvad der virkelig betyder noget for dig, i hvilke områder du vil udvikle dig, og hvordan du vil opnå denne vækst. Blandt hverdagens kaos glemmer vi nogle gange at stoppe op og tænke over ting. Personlig udvikling starter med at tage sig tid til at stille dig selv de rigtige spørgsmål. Hvem ved, måske er du meget tættere på dit mål, end du tror…