Håndtér din stress
Home > Vertellis Chapters Ekstramateriale > Håndtér din stress
Lignende artikler
Dit Vertellis Self-Love ToolkitHåndtér din stressFå mest muligt ud af dig selv med personlig udvikling
Kategorier
Håndtér din stressPersonlig Udvikling
Anique Bleumink - 01/01/2020

Et travlt sind? Sådan kan du rydde op i tankerne!

Lyder dette bekendt? Dine tanker smelter sammen og bliver ét stort rod i dit hoved? Vi ved, at det ikke er sjovt, men heldigvis kan det forhindres. Der er en række forskellige teknikker og tips, der kan hjælpe dig med at rydde op i tankerne.

Hvor kommer alle de tanker overhoved fra?

At føle sig presset kan være forårsaget af både en overstimuleret eller understimuleret hjerne. Vent, hvad? Det lyder måske underligt, men det er sandt! I nogle situationer går din hjerne i overdrive. For eksempel, når du er nervøs, eller når du bliver forskrækket over noget. Dette gør dig bevidst og opmærksom, hvilket kan være virkelig nyttigt i nogle situationer (for eksempel lige før og under et jobinterview). Men efter en sådan situation bør din hjerne falde til ro igen. Hvis den ikke gør, forbliver hjernen oppe i højeste gear, og du ender med at føle dig fanget. Det kan være vanskeligt at håndtere stress i disse situationer. Men det modsatte kan også ske. Din hjerne arbejder ikke hårdt nok i første omgang. Når dette sker, behandles oplysninger langsomt eller ineffektivt, hvilket får ting til at "blive hængende". Det får dig til at føle dig rastløs lige så meget som når din hjerne arbejder for hårdt!

Vær opmærksom på uroen

Vi er omgivet af så meget støj og kaos dagligt, at vi er vant til det. Og det er praktisk for os, for ellers ville vi altid bevæge os lige på kanten. Men dette gør ikke vores hjerner mindre støjende. For at berolige dit hoved igen, skal du først være opmærksom på selve uroen. Du må være i stand til at genkende følelsen, ligesom når du føler træthed, kan du tage beslutningen om at gå i tidligt seng.

For at gøre det skal du kende tegnene: Koncentrationsbesvær, tankemylder, vanskeligheder ved at falde i søvn eller føle sig presset. Spørg dig selv, hvordan det føles, når jeg har et travlt sind? Selvrefleksion, hjulpet på vej af Chapters, hjælper dig med at finde ud af dette. Herefter vil du være i stand til at rydde op i hovedet ved hjælp af øvelser og praktiske tip.

Øvelser for at rydde op i tankerne

Du har allerede taget det første skridt og ved, hvordan du genkender, hvordan et travlt sind føles. Nu er det tid til at gøre noget ved det! En af de ting, du kan gøre for at rense hovedet, er en braindump. Giv dig selv tid til at skrive alt ned, der sker for dig. Tænk ikke over, hvad du skriver ned, eller hvordan du skriver det ned, bare gør det. Skriv med pen og papir, for at undgå at blive distraheret af stavekontrol, autokorrektur eller notifikationer. Det eneste mål er at flytte alt fra dit hoved ned på papiret.

En anden ting, der kan hjælpe dig med at falde til ro, er meditation. Hvordan du gør dette er helt op til dig. Hvis det skal være simpelt, skal du bare sidde ned i et stykke tid og fokusere på din vejrtrækning. Du kan også lave nogle meditationsøvelser ved hjælp af en app eller endda tilmelde dig et meditationskursus. Uanset hvad du vælger, husk at det ikke handler om at kontrollere dine tanker. Tanker er en del af os. De er ikke nødvendigvis negative, og de kan endda være en del af vores personlige udvikling. Meditation handler om observation og accept uden at blive fanget af dine tanker.

6 tips til et klart hoved

Udover at lave skræddersyede øvelser, kan du også gøre små ting i løbet dagen, for at rydde hovedet.

1. Ikke mere multitasking

Hvis der er noget, der roder i dit sind, er det at gøre flere ting på samme tid. Det kan virke som om du arbejder på og afslutter alt på én gang, men faktisk skifter du konstant mellem dine opgaver. Dette er ikke særlig effektivt og tager meget energi. Det er på tide at stoppe med at multitaske! Sæt dig i stedet et realistisk mål, der skal gennemføres inden for en bestemt tidsramme. For eksempel: Jeg afslutter min præsentation i løbet af de næste tre timer. Derefter, og først derefter, er det tid til din næste opgave.

2. Bryd den onde cirkel

Hvis du oplever tankemylder og ikke kan komme på nye ideer, er det tid til at gøre noget anderledes. Gør noget, der ikke kræver meget hjerneenergi. At løbe, læse en bog, drikke kaffe med en ven. Alt, hvad der får dig til at slappe af, fungerer.

3. Begræns mængden af information

Det er ikke nødvendigvis selve informationen, der forårsager et travlt sind, men snarere den måde, du håndterer informationen på. Hver gang vi læser, hører eller ser noget, giver vi det automatisk mening. Før vi ved af det, kører vores sind med en kilometer i minuttet med mange forskellige tanker, der løber gennem hinanden. Med andre ord, mindre information betyder færre tanker. Skab øjeblikke for dig selv, hvor du bevidst undgår informationskilder som sociale medier, internet og tv.

4. Læg en plan og hold dig til den

For at skabe så lidt plads til distraktion som muligt kan det nogle gange hjælpe at lægge en plan for dagen. Hvad er de vigtigste ting på dagsordenen? Hvad vil du opnå for at gå i seng med god samvittighed? Brug din morgenenergi til at tænke over dette og lav en tidsplan for dig selv, før du åbner din mail, tjekker sociale medier eller læser din sædvanlige nyhedsapp.

5. Skriv det ned 

Når noget pludselig opstår midt på dagen, som f.eks. en idé eller et ærinde, du har brug for at ordne, er det let at blive distraheret. Skriv det i stedet ned, hvis du vil huske det til senere, hvor tidspunktet er mere passende. Du kan senere se tilbage på det, for at minde dig selv om det. Og fordi du har skrevet det ned, kan du give slip på tanken, mens du er midt i at gøre noget andet.

6. Accept: Lad dine tanker komme og gå

Det kan være svært at give slip på tanker, der holder dit sind travlt. Nogle gange er det bedre at acceptere det end at bekymre sig om det. Husk, at dine tanker ikke nødvendigvis er sandheden, og ikke alle tanker skal reageres på.