Opbyg et stærkt familiebånd: Sådan skifter du skærmtid ud med familietid
Home > all > Opbyg et stærkt familiebånd: Sådan skifter du skærmtid ud med familietid
Lignende artikler
Mors Dag gaveidéer!Arbejd hjemmefra bedst muligt under Corona krisenUnderhold dine børn med disse 6 tips!
Kategorier
ArbejdslivsbalanceFamilie & VennerJulegaverKærlighed & RelationerPersonlig Udvikling
Anique Bleumink - 03/06/2019

Opbyg et stærkt familiebånd: Sådan skifter du skærmtid ud med familietid

Teknologien er et fantastisk middel til at holde kontakt til hinanden. Vi kan dele vores kalender med hinanden på nettet, holde øje med vores børns Instagram-profiler og sende beskeder fra hele verden på blot få sekunder. Ja, teknologien har mange fordele, men man kan dog godt undre sig  - selvom vi, ved hjælp af teknologien, kan komme i kontakt med vores familier 24/7, forhindrer vores brug af teknologi os samtidigt i at have en oprigtig kontakt og opmærksomhed på hinanden.


Stærke familierelationer i den digitale tidsalder

Før vi dykker ned i dette emne, skal vi lige huske at sige, at vi sætter stor pris på teknologien (når alt kommer til alt, startede Vertellis jo som et online-firma!) Selvom vi er enige i, at teknologien giver stor værdi i vores liv, må vi også erkende, at samfundets misbrug og overforbrug af teknologi, påvirker folks livslykke og generelle trivsel. Vi ser også hvordan den teknologiske overbelastning - nogle ville måske sige afhængighed - påvirker familierelationer.

Jo mere tid forældre og børn bruger på deres digitale enheder, jo mindre kvalitetstid bruger de sammen. Denne tendens medfører større utilfredshed i parforhold, fejlkommunikation mellem forældre og børn, og en mindre følelse af sammenhold i familien. Lyder det bekendt for nogle?

Når vi nu ved, at familie kvalitetstid er en vigtig faktor for at styrke familiebåndet, hvad kan vi så gøre for at bytte skærmtid ud med familietid? Læs videre herunder hvor vi præsentere fire enkle måder, hvorpå du kan opmuntre dine familiemedlemmer til at lægge deres digitale enheder fra sig, og begynde at være mere opmærksomme på hinanden, ansigt til ansigt.


Fire enkle måder til at bytte skærmtid ud med familietid

Vær et godt eksempel!

Vi kan sige nok så meget vi vil, om vores families brug af teknologi. Sandheden er dog, at hvis vi vil have vores familiemedlemmer til at være mere eftertænksomme i forhold til deres brug af teknologi, så skal vi stå frem som et godt eksempel. Betyder det, at du skal droppe alle dine digitale enheder og fravælge teknologien fuldstændig? Selvfølgelig ikke! Men når du er sammen med dine børn eller din partner, så lav et bevidst valg om at være fuldt ud tilstede med dem. Ved at vise din familie, at du sætter pris på at bruge tid sammen med dem, uden brug af elektronik, vil de i højere grad føle sig set, hørt og værdsat.

Som mange af os nok ved, så efterligner børn, voksnes adfærd. Selvom det kan virke uskyldigt at svare på en kort Facebook besked, mens du spiser frokost med din søn, eller hurtigt scrolle igennem dine sociale medier, imens din datter spiller fodboldkamp ... Så er det noget børn bemærker. Hvis vi ønsker, at vores børn skal være ansvarlige og respektfulde med deres brug af teknologi, så skal vi, som forældre, være opmærksomme på, hvornår og hvordan vi selv benytter det.

Drop skærmen under måltiderne

Aftensmad plejede at være et tidspunkt, hvor familier fandt tid sammen til at snakke om hvad der var sket i løbet af dagen. I dag er “familiemiddagen” dog mange steder erstattet af "det tidspunkt, hvor vi alle sidder ned for at spise, men hvor alle egentlig bare stirrer på deres telefoner."

Når vi spiser vores måltider, med smartphonen ved siden af tallerkenen, mister vi den daglige mulighed, for at kommunikere og have oprigtig opmærksomhed på vores familiemedlemmer. Når alt kommer til alt - hvor mange gange, i løbet af dagen, sidder vi egentligt samlet som familie? Ved at implementere en politik om mobilforbud under aftensmaden, kan I som familie genskabe et rum hvor der er plads til ægte og værdifulde samtaler.

Bonus: At holde mobilforbud under måltiderne giver ikke blot familiemedlemmerne mulighed for at connecte med hinanden, men det kan eksempelvis også bidrage til at forebygge fedme blandt børn og mindske risikoen for anden skadelig adfærd, hvor de digitale medier er i brug . Det er Win-Win. 🙌


Flere af de meningsfulde samtaler

Når vi ikke stirrer på vores skærme, kan vi give vores familiemedlemmer oprigtig opmærksomhed og finde ud af hvad der egentlig sker i deres liv. Det kan såmænd gøres så let som at spørge: "Hvad var det bedste, der skete i dag?" eller "hvad er du er taknemmelig for?" Disse spørgsmål kan starte en god og dyb samtale.

Hvis du kan lide ideen om at connecte med dine familiemedlemmer ved hjælp af  dybe samtaler, så tjek Vertellis Familieudgaven. Dette kortspil er utroligt effektivt til at åbne op for kommunikationen mellem forældre og børn, samtidig med, at familiemedlemmerne lærer endnu mere om hinanden. Nogle af mine yndlings spørgsmål fra spillet er blandt andet:

 • Hvis du havde verdens opmærksomhed i femten sekunder, hvad ville du sige?
 • Hvad har du altid ønsket at spørge din forælde om?
 • Hvilke karakteristika, fra en person i din familie, vil du gerne have?

Familier har fortalt os, at de spiller Familieudgaven efter aftensmad, på lange bilrejser eller i deres ferie. Det er en sjov og nem måde at engagere alle familiemedlemmer på, hvor alle kan få et ord indført!

Vil du starte flere meningsfulde samtaler? Så tjek Barts artikel: 5 Spørgsmål til at få gang i samtalen. Du kan bruge disse spørgsmål til enhver tid i løbet af året, for at starte interessante samtaler op med vennerne, familien, kollegaerne eller hvilken som helst anden person, som du ønsker at skabe en dybere relation til!

Planlæg det!

For at sikre, at skærmfri familietid sker regelmæssigt, så få det sat på skemaet! Ved at gøre plads til familietid i din kalender, prioriterer du det og viser, at det er noget der er vigtigt for dig. Gør det til en del af din rutine! Uanset om det er én gang om ugen eller én gang om måneden. Regelmæssig kvalitetstid med familien giver familiemedlemmerne mulighed for at være opmærksomme på hinanden, uden brug af  elektronik.

For også at få børnene til at blive begejstrede for skærmfri familietid, kan I planlægge sjove aktiviteter som alle kan nyde. Tilbring tid i naturen, bliv frivillige i jeres lokalsamfund, gå til koncert - mulighederne er uendelige!

Vil du gå All In? Planlæg en skærmfri uge i din kalender og se hvad der sker, når din familie skal undvære deres digitale enheder i hele syv dage!


Del dine tips

Hvad er en skærmfri favorit aktivitet i din familie? Skriv en kommentar nedenfor og del det med os alle!

 

De bedste hilsner,

Tessa

Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
197,00

Opnå samvær og tid offline henover jul og nytår takket være dette spørgsmålsspil!

Med Vertellis Holidayudgaven bliver oprigtig fællesskab, forståelse og opmærksomhed prioriteret højt denne jul og nytår!

Sammen reflekterer I over det foregående år, og deler jeres drømme og planer for næste år. Lær dine venner, familie og kollegaer bedre at kende.

 • Det bedste spil til jul og nytår
 • Det er allerede spillet af mere end to millioner mennesker verden over
 • Udsolgt længe før jul 5 år i træk
    Se produkt

    Customer Reviews

    Based on 118 reviews
    83%
    (98)
    8%
    (10)
    5%
    (6)
    1%
    (1)
    3%
    (3)
    J
    Janni Sørup Naursgaard
    Åbnede op for gode snakke nytårsaften

    Vi prøvede spillet (hollyday versionen) første gang nytårsaften, sammen med nogle gode venner. Der blev sat ord på nogle ting vi ikke nok ellers ville have talt om - hverken med kæresten eller vennerne - så det fik på en god måde sat året lidt i perspektiv for os alle.

    D
    Dorthe Cramer
    Vertellis Holidayudgaven 👌

    Super hyggelig aften med mine store unger. Nærværende, eftertænksomme og rørende tilkendegivelser. Fedt med noget anderledes og meningsfyldt samvær ❤️

    L
    Lene Rasmussen
    Nærværende spil

    Jeg forærede min mand spillet i gave. Han fik spillet under en middag på en restaurant og under middagen tog vi spillet i brug og havde med de spændende spørgsmål en god aften, hvor samtalen var i højsædet. Det giver også anledning til at tænke tilbage og rent faktisk få styrket sin taknemmelighed når man bliver opmærksom på alt det der er sket.