En Bevidst Begivenhed
Home > all > En Bevidst Begivenhed
Lignende artikler
Mindfulness & moderskab5 Spørgsmål til at få gang i samtalenStyrk dine relationer og bliv lykkeligere
Kategorier
ArbejdslivsbalanceFamilie & VennerJulegaverKærlighed & RelationerPersonlig Udvikling
Vertellis Admin - 23/10/2019

Hvordan man afholder en bevidst begivenhed - sammenkomster med mening

Hvis du bare minder lidt om mig, har du sikkert været til (eller måske afholdt) et jule- eller nytårsarrangement, der føles liiidt ensformigt.. Lad os sige, det er en nytårsfest. Du kender måske nogle af gæsterne, men andre kender du ikke. Hvad er den sædvanlige procedure her? Fjollede hatte, champagne, overflødig og lettere akavede samtaler.. Lyder det bekendt? Det behøver dog ikke at være sådan. En måde til I kan bryde gamle traditioner kunne være at spille Vertellis Holidayudgaven - er du interesseret i flere tips, så fortsæt med at læse!

Lad os være ærlige; De fleste traditionelle arrangementer er rimelig forudsigelige. Juleaften? Juletræ, julemad og gaver. Nytårsaften? Nytårstale, middag, champagne og kransekage.

Der er selvfølgelig ikke noget i vejen med disse traditioner (jeg elsker selv julemad og julegaver!), men ofte er vi så fokuserede på, at alt skal forløbe perfekt, så vi glemmer at være tilstede og rent faktisk nyde aftenen og det dejlige selskab.

Nu når vintersæsonens højtider nærmer sig, vil jeg (i stedet for at dele den perfekte opskrift på risalamande) gerne dele en skøn opskrift på en ‘bevidst begivenhed’.

Hvad er en bevidst begivenhed?

En bevidst begivenhed er en sammenkomst, der bringer en særlig gruppe mennesker tættere sammen på en hyggelig og mindeværdig måde.

Det er den slags begivenheder, der bliver husket i mange år fremfor dem, hvor du går derfra og tænker “gjorde det egentlig en forskel for mig at være der?”.

Jeg havde aldrig selv tænkt over vigtigheden ved bevidste begivenheder, indtil jeg hørte en podcast af Priya Parker. Priya Parker arbejder med konfliktløsning, men hendes seneste bog “The Art of Gathering” er et redskab til, hvordan man fører mennesker tættere sammen på en bevidst måde.

Læs videre for at udforske opskriften på en bevidst begivenhed, inspireret af Priyas arbejde. Jeg håber, at disse tips kan hjælpe med at danne rammerne for fantastisk samvær og fællesskab til dit næste arrangement, uanset om det er en lille get-together eller en større fest.

Opskrift på en Bevidst Begivenhed

 1. Fastlæg formålet
 2. Beslut dig for et tema
 3. Lav en gæsteliste
 4. Opstil regler
 5. Skab samtaler
 6. Prime dine gæster
 7. Vær en engageret vært

 

Fastlæg formålet

Som før nævnt, når man planlægger en begivenhed, starter man oftest med det æstetiske. Hvilken slags mad skal serveres? Hvor finder jeg de fineste blomster? Til en bevidst begivenhed starter man med noget andet: Formålet!

Formålet med mange traditionelle begivenheder, eksempelvis juleaften, kan ofte være meget åbenlyst. “Formålet er at samle familien, spise god mad og pakke gaver op”. Hvis du spørger mig er dette lidt uklart, og bør være meget mere specifikt. Lad mig uddybe. 

Hvorfor vælger vi at samles lige præcis dén dag? Vi kunne samles med familien på hvilken som helst dag. Måske tænker du “men det er jo fordi, det er juleaften?”, men hvad menes der med det? Hvorfor gør vi det egentlig, hvis vi lige prøver at ignorere de åbenlyse traditioner.. Forstår du, hvad jeg mener?

Når det kommer til formålet med din begivenhed, er det vigtigt at specificere. Det er især væsentligt ved traditionelle sammenkomster (som juleaften), da de mange gange kan blive lidt for ensformige og overflødige. Så, hvordan finder du frem til dette specifikke formål? Ifølge Priya skal du stille dig selv følgende spørgsmål:

“Hvad er mit behov for at samle disse mennesker eller denne specifikke gruppe mennesker?

Du har måske lige slået op med en kæreste, og har brug for lidt ekstra støtte henover julen. Måske er familiemedlemmer på kant med hinanden på grund af politiske overbevisninger, og har brug for en mulighed for at finde en fælles interesse. Uanset formålet, så tænk over, hvad dit liv, din familie eller resten af din omgangskreds virkelig kunne have gavn af. 


Vælg et tema

Normalt vælger man temaet rimelig hurtigt ved planlægningen af en begivenhed. Problemet er dog, hvis vi ikke har fundet et formål med arrangementet først, kan temaet nemt gå hen og blive.. generisk. Med en bevidst begivenhed har du mulighed for at gendefinere traditioner, og designe dine sammenkomster ud fra de specifikke behov, du før kom frem til.

Jeg fortsætter med at bruge juleaften som eksempel. Hvilke temaer kan du komme i tanke om, når du tænker på juleaften? Jeg tænker selv på familie, fællesskab, kærlighed, taknemmelighed, hyggelig stemning og godt humør.

Spørg nu dig selv, hvordan kan du koble dit formål og tema sammen? For eksempel, hvis din familie er splittet på grund af politik, kan temaet til din begivenhed måske være “sammenhold”. Hvis du har kærestesorger, kan temaet være “samvær”.

Hvordan matcher du så det æstetiske til din sammenkomst med dit tema? Hvordan bryder du traditionerne, og gør denne begivenhed særlig mindeværdig?

Man kunne eksempelvis give hver madret et navn, der matcher temaet. Måske kunne hver gæst få en lille opgave ved ankomsten til i løbet af aftenen, hvor temaet er omdrejningspunktet. Vær kreativ - der er ikke noget rigtigt eller forkert at gøre her!


Lav en gæsteliste

Åh ja.. Gæsterne! Før du inviterer alle i din kontaktliste, så tænk over følgende:

“Hvorfor inviterer jeg denne specifikke gruppe?”

Hav i tankerne, at din begivenhed skal opfylde et behov enten i dit liv eller i din familie eller omgangskreds, så det er vigtigt, hvem du inviterer. Hvordan bidrager hver gæst til det aktuelle formål?

Husk på, at dette betyder ikke, at du kun kan invitere dine tre tætteste venner (medmindre det giver mening for formålet). Faktisk er bevidste begivenheder en god mulighed for at blande grupper af venner eller familiemedlemmer på kryds og tværs, netop fordi man samles om et fælles formål - og ikke bare placerer folk tilfældigt, og håber på det bedste.

Jeg ved godt, at lige med traditionelle sammenkomster kan dette godt være tricky, fordi mange måske føler sig ‘nødsaget’ til at invitere bestemte venner eller familiemedlemmer. Jeg vil dog råde dig til at invitere dem, du selv synes giver mening i forhold til denne specifikke begivenhed. Hvis du har svært ved at udelukke nogle, kan de næste fire tips måske hjælpe...


Opstil regler

Som vært har du muligheden for at forme oplevelsen for dine gæster. Dette kan gøres ved at etablere nogle regler for begivenheden. Hvis din første tanke her er “det lyder lidt firkantet og kontrollerende”, forstår jeg det godt. Det var også min første tanke, indtil jeg hørte Priyas begrundelse for, hvorfor dette er vigtigt.

Når folk samles vil der automatisk opstå magt dynamikker. Hvis du planlægger en bevidst begivenhed, hvor målet er at samle folk på en inspirerende måde, skal alle ligestilles. Alle skal føle, at de bidrager til samtalen, ikke kun de to eller tre stærke personligheder, der altid overtager samtaler, eller folk der kender hinanden i forvejen.

Regler kan også skabe normer for grupper, som muligvis ikke eksisterer uden for sammenkomsten. Du vil måske gerne sikre dig, at dine gæster ikke bliver distraheret af deres telefoner under middagen. For at forhindre dette, kan man opstille en festlig “regel for aftenen”. Her kan man aftale, at telefoner bliver i tasken eller i lommen under hele arrangementet og dem, der bryder reglen skal tage opvasken. 

Lav regler, der støtter formålet til begivenheden og overhold dem!


Skab samtaler

En del af dét at forme gruppens helhedsoplevelse er at sætte rammerne for gode samtaler. Bevidste begivenheder har normalt til formål at samle mennesker på et lidt dybere niveau, og skabe nye bånd gennem fælles oplevelser. Det handler altså ikke om smalltalk, men derimod at finde måder hvorpå gæsterne får startet meningsfulde samtaler med hinanden.

En fra vores Vertellis Team gav os en rigtig god ide til et middagsselskab. Hun placerede nemlig et spørgsmål fra vores Holiday-spil på hver af gæsternes tallerken, og før middagen skulle alle gæsterne svare på spørgsmålet på deres tallerken. På den måde blev der sat en god stemning for aftenen, og gæsterne følte sig allerede mere engagerede og villige til åbne og ærlige samtaler med hinanden.

Hvis du ikke allerede har vores Holiday-spil, kan du også selv lave spørgsmål, der relaterer sig til temaet for din begivenhed. For eksempel, hvis formålet er at byde en ny person velkommen til familien (måske en ny kæreste eller nyfødt barn), kan man bede alle om at fortælle, hvad de er mest taknemmelig for ved at være en del af denne familie.


Prime dine gæster

Enhver begivenhed kan ses som en social kontrakt. Derfor skal du give dine gæster muligheden for at sige ‘ja’ til at indvillige i denne kontrakt. Hvordan gør du det? Med en bevidst invitation.

Du skal ikke bare ringe til gæsterne, og fortælle dem dato og tidspunkt. Lav en invitation! Giv din begivenhed et sjovt og indbydende navn. Gør gæsterne opmærksom på, hvad de kan glæde sig til, og kom med nogle retningslinjer på forhånd.

Jo mere du afslører, jo større sandsynlighed er der for, at du får et stort ‘JA’ fra dine gæster (og færre aflysninger i sidste øjeblik).

 

Vær en engageret vært

Jeg har altid selv tænkt, at dét at være en “afslappet vært” var det rigtige. Bare læne sig tilbage, og så skal alting nok forløbe helt fint… Sådan er det bare ikke helt! Hvis du har gjort en indsats for at samle din omgangskreds med et specifikt formål, så vær selv engageret hele vejen igennem. Gør alle opmærksom på dine regler, sørg for at alle er inkluderet og hold dig til tidsplanen gennem hele arrangementet.

Hvorfor er det så vigtigt? Jamen fordi, hvis ikke du gør det, er der sandsynlighed for, at gæsterne selv “overtager” aftenen, og derfor forløber det måske ikke, som du selv havde forestillet dig. Ved at du selv har magten over din begivenhed, skaber du nogle trygge, varme og indbydende rammer for dine gæster - hvilket er nødvendigt for, at din begivenhed opnår sit formål.

Del dine tanker!

Vi vil meget gerne høre fra dig! Hvad er den mest mindeværdige begivenhed, du har deltaget i? Hvilket tip til at afholde en bevidst begivenhed kunne du bedst lide?

Kommenter gerne i feltet nedenfor :)

 

Kærlig hilsen,

Tessa


Bio:

Tessa bor i USA, og er et Vertellis Team medlem med en forkærlighed for skrivning. Når hun ikke skriver på livet løs på sin computer, finder man hende højst sandsynligt med en Shakespeare bog i hænderne eller ude at nyde naturen.

Tre ting hun ikke kan leve uden: God mad, god kaffe og gode samtaler.

Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
197,00

Opnå samvær og tid offline henover jul og nytår takket være dette spørgsmålsspil!

Med Vertellis Holidayudgaven bliver oprigtig fællesskab, forståelse og opmærksomhed prioriteret højt denne jul og nytår!

Sammen reflekterer I over det foregående år, og deler jeres drømme og planer for næste år. Lær dine venner, familie og kollegaer bedre at kende.

 • Det bedste spil til jul og nytår
 • Det er allerede spillet af mere end to millioner mennesker verden over
 • Udsolgt længe før jul 5 år i træk
    Se produkt

    Customer Reviews

    Based on 118 reviews
    83%
    (98)
    8%
    (10)
    5%
    (6)
    1%
    (1)
    3%
    (3)
    J
    Janni Sørup Naursgaard
    Åbnede op for gode snakke nytårsaften

    Vi prøvede spillet (hollyday versionen) første gang nytårsaften, sammen med nogle gode venner. Der blev sat ord på nogle ting vi ikke nok ellers ville have talt om - hverken med kæresten eller vennerne - så det fik på en god måde sat året lidt i perspektiv for os alle.

    D
    Dorthe Cramer
    Vertellis Holidayudgaven 👌

    Super hyggelig aften med mine store unger. Nærværende, eftertænksomme og rørende tilkendegivelser. Fedt med noget anderledes og meningsfyldt samvær ❤️

    L
    Lene Rasmussen
    Nærværende spil

    Jeg forærede min mand spillet i gave. Han fik spillet under en middag på en restaurant og under middagen tog vi spillet i brug og havde med de spændende spørgsmål en god aften, hvor samtalen var i højsædet. Det giver også anledning til at tænke tilbage og rent faktisk få styrket sin taknemmelighed når man bliver opmærksom på alt det der er sket.