4 spørgsmål til et sundere og stærkere forhold
Home > all > 4 spørgsmål til et sundere og stærkere forhold
Lignende artikler
Arbejd hjemmefra bedst muligt under Corona krisenUnderhold dine børn med disse 6 tips!4 spørgsmål til et sundere og stærkere forhold
Kategorier
ArbejdslivsbalanceFamilie & VennerJulegaverKærlighed & RelationerPersonlig Udvikling
Liz Zeeman - 13/05/2020

I (corona-) krise med din partner? 4 spørgsmål til et sundere og stærkere forhold

Et godt forhold i coronatiden. På grund af coronakrisen er mange par tvunget til at bruge en hel del mere tid sammen. Tid, hvor man har mulighed for at lære hinanden at kende på en ny måde. Hvordan håndterer din partner uvished? Hvordan fordeles de huslige pligter? Og alt imens børn, madlavning, rengøring, vasketøj og fuldtidsjob skal passes, har I så stadig tid til at give hinanden den nødvendige opmærksomhed?

 

Det skulle vise sig, at dét at have et godt forhold er ikke en selvfølge. Og endnu farligere kan det være at antage, at det ér en selvfølge at have et godt forhold. Heldigvis kan man gøre noget ved det. Er du nysgerrig på, hvad det kunne være? I dette blogindlæg deler jeg 4 spørgsmål, der bidrager til et stærkere og sundere forhold. 


4 spørgsmål til din partner:

Spørgsmål 1: Fra hvilke begivenheder har du lært meget indenfor den seneste periode?

Spørgsmål 2: Hvilken form for fælles aktivitet vil I gerne tage op i den nærmeste fremtid?

Spørgsmål 3: Hvad ville du gøre i denne måned, hvis du ikke havde nogen omkring dig at tage hensyn til?

Spørgsmål 4: Hvad ville gøre de huslige pligter nemmere eller mere behagelige for dig?

Dagene flyver forbi

Arbejde, familie, muligvis børn, husholdning og sociale medier optager rigtig meget af din tid. På arbejdet vil du gerne yde dit bedste. Du gør hvad du kan, for at strukturere de huslige pligter og samtidig vil du også gerne holde kontakten med venner og familie ved lige på sociale medier. Måske prioriterer du også et online yoga hold eller andre hobbyer, eller også dykker du lidt dybere ned i at opretholde en sund livsstil.


Når du (en gang imellem) har en fri aften, vil den højst sandsynligt gerne bruges på sofaen med et glas vin og “lidt” netflix - som garanteret ikke kun er “lidt”. Din telefon er sikkert indenfor rækkevidde, så du kan svare på alle beskeder og tjekke alle notifikationer med det samme.

 

Praktisk vs. berigende

Hvor er din partner i dette scenarie? Er han/hun ved siden af dig på sofaen? Indimellem laver I noget sjovt sammen, ofte med børnene tilstede eller familie og venner (med 2 meters afstand). Før du ved af det, taler du kun med din partner om praktiske ting. Jeres forhold fungerer rigtig fint, men hvad får I ud af det? Er det dybdegående og berigende nok? Eller kommer I til at tage hinanden for givet…?

Eftersyn

Ligesom det er væsentligt for en bil at eftersynes, gælder det samme for jeres forhold. Her menes der i form af gode og dybe samtaler 😉 Hvis I ikke tager jer tid til at tale om de ting, der hver især er vigtige for jer, er det nemt at glide langsomt fra hinanden.

Så, hvordan sørger vi for at holde vores forhold sundt og sikre, at vi ikke glider fra hinanden? Det essentielle element er oprigtig opmærksomhed til hinanden.

 

Det starter med et godt spørgsmål!

Vi har efterhånden erfaret, at man nemt kan skabe meningsfulde samtaler på en let og sjov måde. Stil din partner et godt spørgsmål lidt oftere - og jeg mener selvfølgelig ikke om, hvem der skal stå for at handle ind i weekenden 😉

Måske sidder du og tænker, at I ikke er typerne, der har lange og dybe samtaler i flere timer.. Og det er helt fint. Alle er forskellige. Derfor kan et enkelt godt spørgsmål i ny og næ hjælpe med at give jer et langvarigt forhold, men også et meget stærkt forhold!

I kan starte med de 4 gode spørgsmål listet nedenfor. Brug dem imens I går en tur, sidder i bilen, eller hvis I sidder og slapper af med en drink. Nogle gange startes en dialog helt naturligt, og andre gange skal den hjælpes lidt på vej. Et lille tip: Læg jeres telefoner væk imens!

Spørgsmål 1: Fra hvilke begivenheder har du lært meget indenfor den seneste periode? 

Jeg tror ikke, at et forhold, der altid bare kører på skinner, findes… I alle forhold vil der være uenigheder og skænderier. Det følger bare med. Hvordan man håndterer og forholder sig til dem, er forskelligt fra alle.

Man kan også se uenigheder som muligheder. En mulighed for at forstå hinanden bedre og for at gøre jeres bånd endnu stærkere. I selve øjeblikket kan det være svært at se det på den måde.

Derfor kan det give rigtig god indsigt at se tilbage på situationen. Lad være med at undgå disse situationer, men prøv istedet for at forstå din partner i dét øjeblik. Hvad kan I gøre anderledes næste gang? Hvad er jeres forventninger til hinanden? Med andre ord “hvad har I lært af det?”, er et rigtig godt spørgsmål at stille hinanden en gang imellem.

 

Spørgsmål 2: Hvilken form for fælles aktivitet vil I gerne tage op i den nærmeste fremtid?

Når sommerfuglene i maven er forsvundet igen, og hverdagslivet med alle dets nuancer tager over, kan jeres fokus på hinanden også forsvinde en smule. I dette hverdagsliv har vi ofte tendens til at leve ved siden af hinanden og ikke sammen med hinanden, og den dejlige samhørighedsfølelse I havde i starten kan aftage.

Men I kan genfinde disse følelser! At lave ting sammen - især nye ting - kan bringe jer tættere sammen, og dette har en effekt på jeres hormoner. Dopamin og oxytocin er to hormoner, der forstærker følelsen af samvær. Oxytocin frigives ved kram og kys og ved orgasmer. Dopamin frigives eksempelvis, når I laver sjove, nye og spændende ting sammen.

Der er mange måder at finde nye ting at lave sammen, og ofte behøver I ikke engang at forlade hjemmet. Hvornår vil I danne mere dopamin og andre hormoner?

Spørgsmål 3: Hvad ville du lave i denne måned, hvis du ikke havde nogen omkring dig at tage hensyn til? 

Dette virker måske som et fjollet spørgsmål, for selvfølgelig har du mennesker omkring dig at tage hensyn til. Spørgsmålet fungerer dog stadig, fordi det får dig til at tænke ud af boksen og fjerne forhindringerne. Det er godt at tænke over, og sætte ord på, hvad du gerne vil have ud af livet. Hvad er dine drømme? Det er også vigtigt at dele dem med din partner, fordi drømmene kan have en kæmpe indflydelse på jeres forhold.

Og det behøver ikke at kun at være en drøm - for måske er de mere opnåelige, end du tror. Det er måske lidt uden for rækkevidde at planlægge at flytte til Sydfrankrig i næste måned, men vi går stadig og drømmer om de små ting i hverdagen alligevel.

For et lille stykke tid siden stillede vi vores Vertellis fællesskab det samme spørgsmål, og vi fik en masse forskellige svar såsom “gå i bad i 10 minutter længere” eller “læse en god bog” og “spise aftensmad sammen ved middagsbordet”. Ved at tale om disse ting, finder I ud af, hvad der er vigtigt for hinanden. I får mulighed for at tænke over, hvordan I kan bidrage til at opfylde hinandens drømme. Vi har ofte tendens til kun at se forhindringer og begrænsninger, men prøv istedet at se muligheder!

Spørgsmål 4: Hvad ville gøre de huslige pligter nemmere eller mere behagelige for dig?

I et forhold opbygger man rutiner og vaner sammen. Det sker helt naturligt. Tænk over dé ting såsom, hvornår du står op om morgenen, spiser og går i seng. Hvad du spiser i løbet af en dag, og hvem der ordner vasketøj, er også en del af disse rutiner. Det kan være en god ide at stoppe op, og tænke over dette i ny og næ. Som sagt udvikler vaner og rutiner sig automatisk i et forhold, men måske er du egentlig ikke glad for dem alle.

Det hjælper at være bevidst om sine fælles vaner og udtrykke mulig utilfredshed. Måske beslutter du dig for at overtage en af din partners vaner. Dette vil være nemmere, hvis I bakker hinanden op i det, eller hvis I laver ændringen sammen. For eksempel at overgå til en sundere livsstil er svært, hvis den anden stadig hygger sig med chips og chokolade, når I sidder om aftenen og ser lidt TV 😉

 

Kunne du lide disse spørgsmål, og fandt du dem inspirerende?

Siden du nu har læst hele dette blogindlæg til slut, er du måske klar til at gå i gang med at bruge det. Super! Men… Vi ved begge to godt, at nye ændringer hurtigt kan aftage igen.

For at fikse dette og give dit forhold lidt ekstra omsorg, har vi (Bart, Lars og Liz) kombineret disse “vaner og hemmeligheder” bag et sundt forhold i et spil: Vertellis Parforholdsudgaven.

Dette spil blev udviklet i samarbejde med 150 professionelle, eksempelvis parterapeuter og rådgivere. Det har ét formål; at stille hinanden de rigtige spørgsmål.

Skænk jer selv et glas vin, tag jer tid til hinanden, læg telefonerne væk og gør jeres forhold til et fantastisk forhold!

Har du en skøn oplevelse, eller har du nogen gode spørgsmål, så vil vi meget gerne høre dem i kommentarfeltet. Du kan også dele dette blogindlæg med andre, der kunne være inspireret af emnet 😄

Klik her, for at læse mere om Vertellis Parforholdsudgaven!

Lad os inspirere!

Al kærlighed,

Liz

Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
197,00

Opnå samvær og tid offline henover jul og nytår takket være dette spørgsmålsspil!

Med Vertellis Holidayudgaven bliver oprigtig fællesskab, forståelse og opmærksomhed prioriteret højt denne jul og nytår!

Sammen reflekterer I over det foregående år, og deler jeres drømme og planer for næste år. Lær dine venner, familie og kollegaer bedre at kende.

 • Det bedste spil til jul og nytår
 • Det er allerede spillet af mere end to millioner mennesker verden over
 • Udsolgt længe før jul 5 år i træk
    Se produkt

    Customer Reviews

    Based on 118 reviews
    83%
    (98)
    8%
    (10)
    5%
    (6)
    1%
    (1)
    3%
    (3)
    J
    Janni Sørup Naursgaard
    Åbnede op for gode snakke nytårsaften

    Vi prøvede spillet (hollyday versionen) første gang nytårsaften, sammen med nogle gode venner. Der blev sat ord på nogle ting vi ikke nok ellers ville have talt om - hverken med kæresten eller vennerne - så det fik på en god måde sat året lidt i perspektiv for os alle.

    D
    Dorthe Cramer
    Vertellis Holidayudgaven 👌

    Super hyggelig aften med mine store unger. Nærværende, eftertænksomme og rørende tilkendegivelser. Fedt med noget anderledes og meningsfyldt samvær ❤️

    L
    Lene Rasmussen
    Nærværende spil

    Jeg forærede min mand spillet i gave. Han fik spillet under en middag på en restaurant og under middagen tog vi spillet i brug og havde med de spændende spørgsmål en god aften, hvor samtalen var i højsædet. Det giver også anledning til at tænke tilbage og rent faktisk få styrket sin taknemmelighed når man bliver opmærksom på alt det der er sket.