Invester i dine relationer henover julen
Home > all > Invester i dine relationer henover julen
Lignende artikler
3 spørgsmål, der får dig til at reflektere mere over dit livSådan undgår du "stressfælden"4 råd til bedre søvn
Kategorier
ArbejdslivsbalanceFamilie & VennerJulegaverKærlighed & RelationerPersonlig Udvikling
Anique Bleumink - 13/12/2019

At skabe nærvær under julemiddagen: Det starter med dig!

Jul. En skøn dag med julegaver, julehumør og kvalitetstid med ens kære omkring en herlig julemiddag… Eller det er i hvert fald dét, mange ønsker. Hvis du savner lidt samvær og nærvær med din familie og venner i år, får du her tre tips til, hvordan du kan booste kvalitetstiden, og tage hjem med maven fyldt med glæde og kærlighed (og risalamande!).


Reklamer i fjernsynet får os ofte til at tænke, at julen skal være perfekt og lige til. Men for at være ærlig, synes jeg altid, at julen er lidt stressende at komme igennem.


I år føles julen endnu mere nervepirrende, for det er den største jul, min familie har holdt i mange år. Der kommer to nye babyer, fætre og kusiner jeg ikke har set de seneste to år, og alle mine søskende er hjemme i år - hvilket ikke har været tilfældet i over 10 år.


Til denne slags familie arrangementer har vi ofte tendens til at sætte en facade op (det gør jeg selv i hvert fald). Alle svarer ens med “det går fint”, når nogle spørger, hvordan det går. Vi går og er bange for at være ærlige og sårbare, og det kan hurtigt gå over til at blive en konkurrence om, hvem der har mest overskud i hverdagen.


Men i år vil jeg gerne ændre på dette, og være sammen med min familie på en mere autentisk måde, og skabe muligheder for gode og dybe samtaler.


Har du lyst til at være med? Hvis ja, skal jeg fortælle dig en lille hemmelighed… 


For at opnå dybe og meningsfulde bånd til andre, er du nødt til at finde dig selv først

Med dét i tankerne vil jeg i dag dele 3 tips til, hvordan du booster din selvindsigt, hvilket i det større billede øger din evne til at komme endnu tættere ind på livet af andre.


Tip: Gennemgå disse nu, og udvælg en eller to af dine favoritter. Selvom du måske ikke benytter dig af alle 3 tips, er det rart at have et par stykker i baghovedet, som du altid kan gøre brug af!


3 tips for stærkere bånd:

 1. Vær taknemmelig
 2. Tjek op på dig selv
 3. Bekræft dig selv

Bonus: Husk at pleje samtaler


Være taknemmelig

Hvis jeg har lært noget gennem mine år med dagbogsskrivning, er det dette: At fokusere på taknemmelighed virker!

Som mennesker er det nemt for os at gå og tænke over alt det, der er galt. Flytter vi vores fokus over på taknemmelighed, udskiller hjernen dopamin og serotonin - to “feel good” hormoner, der bidrager til følelser af glæde og velvære.


Julemorgen, inden ståhejet begynder og gæsterne ankommer, tag da et øjeblik for dig selv, hvor du føler taknemmelighed. Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale dig at gøre det på skrift. Brug en notesbog, et blankt stykke papir eller - hvis du har den - Vertellis Chapters.


Alt du skal gøre er at spørge dig selv: “Hvad er jeg taknemmelig for?”


Det kan være alt lige fra et dejlig varmt tæppe, dit yndlings duftlys til din lille nevøs smil - virkelig alt!


Du kan skrive i 30 sekunder eller fem minutter. Skriv tre ting eller 30 ting. Personligt kan jeg godt lide at lave en lille øvelse, hvor jeg sætter en alarm til fem minutter, og skriver alt dét, jeg er taknemmelig for (uden at stoppe!). Du vil blive overrasket over, hvad du kan komme i tanke om!

Tjek op på dig selv i løbet af dagen

At føle sig taknemmelig, når juleaften er på sit højeste er fantastisk, men i løbet af dagen er det også en god ide at tjekke op på sig selv. Gør dette, når du lige har et øjeblik for dig selv i køkkenet eller ude på badeværelset… 


En ide til, hvordan det kunne gøres: Placer én hånd på dit hjerte og en anden på din mave (lige under navlen). Træk vejret dybt ned i maven, og mærk hvordan du har det - og vær ærlig!


Når du mærker efter, hvad du føler, vil du højst sandsynligt opleve, at det kan gå to veje.


Hvis du føler noget lignende glæde, tilfredshed eller lykke - kan du dykke lidt dybere ned i disse følelser. Sørg for, at lade dem fylde din krop, inden du bevæger dig tilbage til middagsbordet.


På den anden side, hvis du føler vrede, sorg eller afslag - så anerkend det. Der er ikke noget værre end at sidde til et middagsselskab og undertrykke sine følelser. Det fører i hvert fald ikke til oprigtige og hyggelige samtaler. Ved at anderkende dine følelser, tillader du dem også at passere igen.


P.S. Føler du dig mindre end rigtig godt tilpas og glad, er dette også et godt tidspunkt at spørge dig selv, hvad du er taknemmelig for. Ikke for at benægte dine følelser, men for at se det i et nyt perspektiv ved at minde dig selv om, at der altid er noget godt i verden.


Bekræft dig selv

Bekræftelse er et vigtigt redskab, der bidrager til at nulstille de negative aspekter, og erstatte dem med positive. Bekræftelse hjælper os til at have det godt med os selv, og kan faktisk ændre på, hvordan vi reagerer i forskellige situationer.


Jeg kender det fra mig selv, når jeg føler mig presset eller ængstelig i en social situation (f.eks. til større julearrangementer), gentager jeg en positiv bekræftelse for mig selv som gør, at jeg er mere selvsikker og klar til at interagere med andre.


Her er et par af mine yndlings bekræftelser:

 • Jeg er god nok.
 • Jeg er værdig af kærlighed.
 • Jeg er omgivet af ting at være taknemmelig over.
 • Jeg accepterer og værdsætter dem omkring mig med et åbent sind.

Brug endelig en (eller flere) af disse, eller find på dine egne! Sig dem til dig selv om morgenen og i løbet af dagen, når du har brug for et lille boost.


Bonus tip: Plej dine samtaler i gruppen

De fleste samtaler henover julen har det med at være 1:1. Man snakker som regel med personen ved siden af en, og hører om, hvordan deres år er gået. Måske får man startet en dybere samtale, men ofte er dét den eneste person, man oprigtigt får snakket med i løbet af aftenen.


Men hvad hvis du gerne vil samtale lidt dybere med alle? Hvordan kommer I tættere på hinanden som en gruppe?


Vores forslag er: At stille hinanden tankevækkende og inspirerende spørgsmål. Vi gør det ved hjælp af Vertellis Holidayudgaven - et spørgsmålsspil udviklet til at skabe meningsfulde samtaler og mere nærvær henover julen. Hvis du ikke har Holidayudgaven til jul, kan du starte med disse fem spørgsmål fra dette blogindlæg:


5 spørgsmål til at få gang i samtalen


Hvilket tip var din favorit?


Smid en kommentar og del dine tanker med os! Vi ønsker dig en glædelig jul fyldt med godt humør og skønne samtaler!
Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
Vertellis Holidayudgaven - 46 meningsfulde spørgsmål der skaber dybe samtaler
197,00

Opnå samvær og tid offline henover jul og nytår takket være dette spørgsmålsspil!

Med Vertellis Holidayudgaven bliver oprigtig fællesskab, forståelse og opmærksomhed prioriteret højt denne jul og nytår!

Sammen reflekterer I over det foregående år, og deler jeres drømme og planer for næste år. Lær dine venner, familie og kollegaer bedre at kende.

 • Det bedste spil til jul og nytår
 • Det er allerede spillet af mere end to millioner mennesker verden over
 • Udsolgt længe før jul 5 år i træk
    Se produkt

    Customer Reviews

    Based on 118 reviews
    83%
    (98)
    8%
    (10)
    5%
    (6)
    1%
    (1)
    3%
    (3)
    J
    Janni Sørup Naursgaard
    Åbnede op for gode snakke nytårsaften

    Vi prøvede spillet (hollyday versionen) første gang nytårsaften, sammen med nogle gode venner. Der blev sat ord på nogle ting vi ikke nok ellers ville have talt om - hverken med kæresten eller vennerne - så det fik på en god måde sat året lidt i perspektiv for os alle.

    D
    Dorthe Cramer
    Vertellis Holidayudgaven 👌

    Super hyggelig aften med mine store unger. Nærværende, eftertænksomme og rørende tilkendegivelser. Fedt med noget anderledes og meningsfyldt samvær ❤️

    L
    Lene Rasmussen
    Nærværende spil

    Jeg forærede min mand spillet i gave. Han fik spillet under en middag på en restaurant og under middagen tog vi spillet i brug og havde med de spændende spørgsmål en god aften, hvor samtalen var i højsædet. Det giver også anledning til at tænke tilbage og rent faktisk få styrket sin taknemmelighed når man bliver opmærksom på alt det der er sket.