Stærke mennesker frygter ikke alenetid, men ser det som en chance for at reflektere og genopbygge energi
Vi lever i et samfund, hvor de fleste mennesker er travle eller stressede. To-do lister og aftaler overtager næsten hele vores liv og efterlader os med lidt, eller slet ingen, tid til os selv, offline. Lyder det bekendt?
Så hvordan kan vi ændre dette og omdanne vores energi på en måde, der forhindrer os i at føle, at vi ikke har tid nok? Ved hjælp af pauser og refleksion! I denne blog forklarer jeg, hvorfor jeg ikke kan leve uden selvrefleksion og grunden til, at jeg har udviklet et værktøj, der gør selvrefleksion cool, hurtig og simpel.
Tjek Vertellis Chapters ud - den bedste dagbog til selvrefleksion.
"Hvordan har du det?" - "Travlt!"
Efter min mening er det svært at afsætte tid til selvrefleksion, fordi vi har travlt med arbejde og alle vores aftaler. At have travlt er blevet noget almindeligt og anerkendt i vores samfund. Vores sociale status bedømmes på en måde på baggrund af vores travlhed.
I alt vores travlhed tror vi, at vi udretter en helt masse, fordi vi er jo travle mennesker og travle mennesker udretter jo ting. Vi er alle sammen så vante til at have så "travlt, travlt, travlt" uden at indse, at vores "travlhed" ikke er investeret i noget produktivt. Vi bruger timevis af tid på tidskrævende medier.
For nogle, lyder dét at være tålmodig, at tage pauser, at tage den med ro samt at afsætte tid til sig selv, kedeligt. For andre lyder det som en luksus, de ikke har råd til.
Jeg sad for nyligt på en café i Amsterdam, drak kaffe og skrev i min notesbog. En mand satte sig ved siden af mig og spurgte mig om hvad jeg studerede ... Studerer ...? Jeg kan ikke engang huske sidste gang jeg befandt mig i et klasselokale. Er pen og papir kun forbeholdt studerende nu til dags? Mødet med denne mand illustrerer, hvor mange mennesker der ser dét at tage tid til sig selv offline, uden teknologi som noget mærkeligt, fremmet og anderledes.
Hvor trist...
"Jeg har ikke tid" - er noget sludder
Vores travle tidsplaner er årsagen til, at det er så svært for os at afsætte tid til selvrefleksion. "Hvordan får jeg tid?" hører jeg dig sige. Men for at være ærlig, så er det ikke et spørgsmål om tid. Tid lyder faktisk som en undskyldning og som noget sludder ... Overvej det faktum, at vi, i Holland, bruger gennemsnitligt 7 timer og 23 minutter om dagen på sociale medier! Det hjælper heller ikke, hvis du fortæller dig selv, at du har "for lidt tid" til selvrefleksion …
1 ud af 5 ansatte oplever udbrændthed
Tallene lyver ikke: Ifølge CBS oplevede 14% af personer i beskæftigelse i Holland udbrændthed i 2014. Næsten 1 ud af 5 af de arbejdende personer udtaler, at de føler sig overvældede [1]. Ventelisterne for psykologer er i fuldt bookede. Endnu flere mennesker går hjemme med symptomer på udmattelse og træthed. At fortsætte på denne måde virker, for mig, ikke særlig klogt ...
Det kan næsten lyde for nemt, at noget så simpelt som pauser til at tænke og skrive i, kan hjælpe dig så meget. Ingen distraktion: Dig, dine tanker og papir. At afsætte tid til selvrefleksion er et så enkelt - men effektivt værktøj.
Hvorfor er selvrefleksion så godt for os?
Refleksion har vist sig at have fordele:- Når du tager dig tid til at reflektere, giver du din hjerne chancen for at skabe orden i kaoset.
- Du lærer af dine observationer og erfaringer og behersker de erfaringer, der opstår på din vej.
- Det gør dig mere positiv og selvsikker
- I kalder dette "downloading" af din hjerne. Du begynder på en frisk, når du tager tid til refleksion om morgenen. Du tømmer hovedet som forberedelse til en god nats søvn, når du reflekterer om aftenen.
- Som en bonus: Ingen eksterne stimuli og ingen skærm i dit ansigt. Bare fred!
10 minutters daglig selvrefleksion
Min simple, lettilgængelige måde til selvrefleksion er ved at skrive i Vertellis Chapters. Jeg reflekterer over min dag ved at bruge denne "personlige coach" i form af en bog. Det får mig til at tænke over, hvad der gik godt, men også tænke på, hvad der kunne forbedres. Det ændrer mit fokus og minder mig om de positive ting: "Hvad er jeg taknemmelig for i dag?"
Jeg foretrækker at besvare spørgsmålene i kapitlerne om aftenen, inden jeg går i seng. Det er også muligt at skrive om morgenen. Eller måske dagen før. Hvad jeg synes, der hjælper mig er, at siderne ikke har datoer. På den måde har jeg friheden til at afgøre, hvornår jeg vil skrive. Fordi ja ... nogle gange har jeg "travlt" ;-)
I dette blogindlæg snakker jeg mere om Vertellis Chapters og dets oprindelse. Vidste du, at jeg udviklede Chapters sammen med to venner? Forresten så skrev jeg ikke disse blogs for blot "at sælge et produkt", men fordi jeg bare er meget begejstret. Det håber jeg også, at du er!
High five!
Klik her for at gå til Vertellis Chapters.
Kilde:
[1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/47/cbs-en-tno-een-op-de-zeven-werknemers-heeft-burn-outklachten
Opnå samvær og tid offline henover jul og nytår takket være dette spørgsmålsspil!
Med Vertellis Holidayudgaven bliver oprigtig fællesskab, forståelse og opmærksomhed prioriteret højt denne jul og nytår!
Sammen reflekterer I over det foregående år, og deler jeres drømme og planer for næste år. Lær dine venner, familie og kollegaer bedre at kende.
- Det bedste spil til jul og nytår
- Det er allerede spillet af mere end to millioner mennesker verden over
- Udsolgt længe før jul 5 år i træk
Vi prøvede spillet (hollyday versionen) første gang nytårsaften, sammen med nogle gode venner. Der blev sat ord på nogle ting vi ikke nok ellers ville have talt om - hverken med kæresten eller vennerne - så det fik på en god måde sat året lidt i perspektiv for os alle.
Super hyggelig aften med mine store unger. Nærværende, eftertænksomme og rørende tilkendegivelser. Fedt med noget anderledes og meningsfyldt samvær ❤️
Jeg forærede min mand spillet i gave. Han fik spillet under en middag på en restaurant og under middagen tog vi spillet i brug og havde med de spændende spørgsmål en god aften, hvor samtalen var i højsædet. Det giver også anledning til at tænke tilbage og rent faktisk få styrket sin taknemmelighed når man bliver opmærksom på alt det der er sket.